Koiran Kauluri – Vertailu 2020

Minun on myönnettävä, että kesti useamman vuoden ennen kuin älysin että koiralle on tarjolla enemmän kaulureita kuin vain se eläinlääkäristä saatava. Jokainen koiranomistaja varmasti (valitettavasti) tietää mistä puhun. Se on juuri tuo ruma, muovinen, läpikuultava ja iso koiran kauluri, joka tämän artikkelin kuvassakin on.

Epäilen että se koiraa nyt niin kauheasti haittaa, mutta mukavuuden puolesta se ei kyllä ole varmasti mikään optimaalinen ratkaisu. Ja saahan se koiran näyttämään sairaalta ja saa omistajankin hieman alakuloiseksi kun hän katselee koiran törmäilyä tämä suuri töttörö päässä.​

Sen takia olinkin ilahtunut kun minulla lopulta selvisi, että se ei ole ainoa vaihtoehto. Ei todellakaan, sillä koiran kaulureita on tarjolla todella monissa eri malleissa ja materiaaleista​ tehtyinä.

Kaulurin tehtävä ja miten se vaikuttaa valintaan

kauluri koiralle

Kaulurin tärkein tehtävä on estää koiraa nuolemasta haavojaan tai muuta aluetta jota se ei saisi nuolla. Tämä on kaulurin ensisijainen tehtävä, ja tästä ei oikein voi joustaa vain koiran oloa ja mukavuutta parantaakseen.

Koiralle ja monille eläimille on luontainen reaktio nuolla haavoja ja naarmuja, ja sinällään tämä ei ole vaarallista. Syljessä on jonkin verran aineita, jotka jopa edistävät haavan paranemista.

Ongelma vain tulee siitä, että varsinkin kutiavien haavojen kohdalla koira ei lopeta nuolemista pariin lipaisuun. Ja kun karhealla kielellä nuollaan jatkuvasti vaurioitunutta ihoa tai aluetta, ei se parane vaan yleensä pahenee.

Tämän takia monesti juuri eläinlääkärit määräävät koiralle kaulurin monien operaatioiden jälkeen, antaakseen haavoilla ja muille naarmuille mahdollisuuden ja aikaa parantua rauhassa.

Millaisia koiran kaulureita on tarjolla

Koiran kaulurit voidaan jakaa noin 3 pääluokkaan jotka ovat:

  • Pehmeät koiran kaulurit
  • Täytettävät kaulurit
  • Muoviset kaulurit jotka ovat kuitenkin pienemmät

Yleensä nämä kaikki ovat koiralle mukavempia kuin se iso ja kömpelö perinteinen kauluri, mutta valintaan vaikuttaa mm. koiran koko ja luonne.

Mitä jääräpäisempi ja tarmokkaampi koira on haavojaan nuolemaan, sitä järeämpiä kaulureita yleensä tarvitaan.​

Pehmeät koiran kaulurit

Pehmeät koiran kaulurit vastaavat malliltaan ja muodoltaan niitä perinteisiä, mutta ne ovat valmistettu pehmeämmästä materiaalista joka saattaa hieman venyäkkin.

Yleisin materiaali on kangas, joka myös joustaa jos koira törmää johonkin esteeseen kaulurillaan. Myös esimerkiksi nukkumiseen tälläinen pehmeä alusta kuonon alle voi olla mukavampi.

Kuitenkin jos koira on todella päättäväinen nuolemaan haavojaan, voi tälläinen kauluri olla liian heikko suojatakseen niitä.​

Täytettävät kaulurit

Täytettäviä kaulureita kutsutaan myös joskus donitseiksi, sillä ne muistuttavat juuri donitsia koiran kaulan ympäri kääriytyessään.

Nämä ovat hyvin samanlaisia kuin lentokentillä myytävät niskatuet, jossa on siis kangas ja ilmalla täytetty sisus.

Nämä ovat kestävempiä kuin pehmeät kaulurit, mutta silti monesti jopa näitä mukavempia. Senpä takia näiden suosio onkin kasvanut paljon viimeisten vuosien aikana. Lisäksi koska nämä eivät ole niin isoja, ei koira myöskään törmäile kaikkeen yhtään samalla tavalla.

Ja vielä plussana on myös se, että koska täyttöasteen avulla voidaan aika paljon säädellä näiden kokoa, sopivat ne yleensä monenkin kokoisille koirille.

Todella kutiaviin haavoihin nämä kaulurit eivät ehkä aivan riitä, mutta muuten ovat mielestäni se paras vaihtoehto useimmissa tapauksissa.​

Pienemmät muoviset kaulurit

Näitä pienempiä ja kevyempiä, mutta kuitenkin muovisia kaulureita voidaan joutua käyttämään jos koira ei vaan malta olla nuolematta haavojaan ja tarvitaan vahva suoja tätä vastaan.

Nämä ovat muuten hyvin samanlaisia kuin perinteiset kaulurit, mutta ne saattavat olla pienempiä, tehty kevyeämmästä muovista tai entistä läpinäkyvämmäksi, jotta koira näkee paremmin sivuilleen.

Jos koiran nuolemisinto on kova, ovat nämä mukavempi versio eläinlääkärin kaulureista. Muuten kuitenkin suosittelen mielummin edellä mainittuja vaihtoehtoja.​

Sopivan kaulurin valinta ja suosituksemme

Mitä kovempi koira on nuolemaan haavojaan, sitä tukevampi kauluri sille myös tarvitaan. Monesti onneksi riittää myös pienempi kauluri.

Sopivan kaulurin valinnassa tärkeää on saada mitattua oikein koiran kaulan ympärys. Helposti tämä käy ihan mittanauhan avulla. Toisaalta jos valitset puhallettavan kaulurin, ei sen mitat ole yleensä niin tarkkoja kuin muovisten kaulurien. Sen mittaa voi nimittäin säätää sen mukaan, paljonko ilmaan sinne laittaa tiettyyn rajaan saakka.

Sopiva kauluri pysyy tukevasti koiran kaulan ympärillä, ei hölsky ympäriinnsä mutta ei kuitenkaan purista sitä.

Itse suosittelen tällä hetkellä puhellettavia kaulureita, jotka ovat yleensä mukavimpia koiralle ja omistajalla. Lisäksi ne ovat yllättävänkin hyvä este nuolemiselle, vaikka sitä ei heti ulkomuodosta uskoisi.

Hintaankin näillä on vain 20 euron luokkaa, joten kaikkiin paitsi pahimpiin kutinoihin tai jääräpäisimpiin koiriin nämä ovat yleensä parhaita koiran kaulureita.​

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments

Leave a Reply: